maandag 13 juni 2011

3. Velserbroek


In dit hoofdstuk komt Velserbroek aan de orde. Vergelijkbaar met het volgende hoofdstuk over Schalkwijk, wordt hierin alle voor deze praktische opdracht relevante informatie vermeld. Om te beginnen gaat dat om algemene gegevens. Vervolgens om de informatie over de inwoners van Velserbroek. Daarna wordt in gezoomd op de woningen en tenslotte op de voorzieningen.

3.1       Algemene gegevens













Velserbroek is onderdeel van de gemeente Velsen. De grenzen worden aangegeven door de Hofgeesterweg/Broekeroog in het noorden, de Grote Buitendijk in het noordoosten, de Dammersweg in het zuidoosten, de Westlaan (gemeentegrens met Haarlem) in het zuiden en in het westen door het water van de Lange Sloot en de Lieskamp.


3.2       De inwoners: aantal, leeftijd, etniciteit en type huishoudens

Velserbroek telt 16.620 inwoners in 2008 met de in de tabel hieronder gepresenteerde leeftijdsverdeling2.  De grootste leeftijdsgroep is tussen 45 en 65 jaar, en de kleinste groep is ouder dan 65 jaar.


Overzicht 1: leeftijdscategorieën in procenten, Velserbroek


Leeftijd
Percentage van Velserbroekse inwoners
tussen 0 en 15 jaar
24
tussen 15 en 25 jaar
12
tussen 25 en 45 jaar
27
tussen 45 en 65 jaar
28
ouder dan 65 jaar
10


Totaal
16.620

Over de herkomst van de Velserbroekers zijn de volgende gegevens van het CBS op internet te vinden3. Er wonen 1829 allochtonen in Velserbroek. Dat is 11 procent van de totale Velserbroekse bevolking. Van westerse allochtone afkomst is 7 procent daarvan, terwijl er 1 procent van Turkse, 1 procent van Surinaamse en 2 procent van overige afkomst is. In de tabel hieronder wordt hiervan een overzicht gegeven4.

Overzicht 2: afkomst in procenten, Velserbroek

Afkomst
Percentage van Velserbroekse inwoners
Autochtonen
89
Westerse allochtonen
 7
Suriname
 1
Turkije
 1
overige
 2


Totaal procentueel
100
Totaal aantal allochtonen
  1829
Totaal aantal autochtonen
14.791


3.3       De woningen: aantal, type, leeftijd, koop- of huurhuis

Informatie over de woningen hebben we op www.funda.nl gevonden. In Velserbroek staan 5.705 woningen. Hiervan is 72 procent een koopwoning en 28 procent een huurwoning.
Van het totaal aantal woningen in Velserbroek is 3 procent vrijstaand, 70 procent een rijtjeshuis en eengezinswoning, 6 procent is twee onder een kap, maisonnettes 2 procent, flats 15 procent, overige is 4 procent.
In de tabel hieronder zijn de cijfers opgenomen.

Overzicht 3:  type woning in procenten, Velserbroek
Type woning
Percentage
Vrijstaand
   3
Rijtjeshuis
 70
Twee onder een kap
   6
Maisonnettes
   2
Flats
 15
Overige
   4
Totaal percentage
100


Totaal absoluut aantal
5.705


Over de leeftijd van de woningen zijn de volgende gegevens bekend. Het grootste deel (bijna 60 procent) van de woningen is gebouwd na 1989. 37 procent is gebouwd tussen 1980 en 1989. De rest, circa 4 procent is onbekend of van de periode tussen 1920 en 1980.5


3.4       De voorzieningen: type en reikwijdte

3.4.1    Type voorzieningen
In Velserbroek zijn scholen, sportverenigingen, een sporthal, een gezondheidscentrum en een winkelcentrum te vinden. Hieronder zijn die voorzieningen nader beschreven.

Onderwijs6
Er zijn acht basisscholen en er is geen voortgezet onderwijs in Velserbroek.

Grafiek 1: basisscholen Velserbroek











Sportverenigingen7
Er zijn negen sportverenigingen in Velserbroek waar zeven uiteenlopende sporten worden beoefend. In de grafiek hieronder zijn die sporten weergegeven.


 Grafiek 2: sportverenigingen Velserbroek











Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Velserbroek is voornamelijk geconcentreerd in het Wijkgezondheidscentrum8. In het centrum zijn vrijwel alle primaire gezondheidsdisciplines vertegenwoordigd. Het Wijkgezondheidscentrum is met name gericht op de inwoners van Velserbroek. Het bevat 1 apotheek en verschillende zorgverleningen vb. Tandarts, fysiotherapie en huisartsen.

Velserbroek heeft twee instellingen voor ouderen. Vlak naast het gezondheidscentrum liggen zorgcentrum “de Hofgeest” (voor zorgbehoevende ouderen) en woongemeenschap “de Zilvermeeuw”. Deze woongemeenschap telt zestien zelfstandige driekamer appartementen met een gemeenschappelijke ruimte annex keuken. De woongemeenschap richt zich op de leeftijdsgroep 55 tot 70 jaar 9.











Winkelcentrum Velserbroek*)
Velserbroek heeft een centraal gelegen winkelcentrum. Er zijn momenteel 34 winkels/bedrijven  actief die voorzien in de (voornamelijk lokale) primaire levensbehoeften.


*)Bron: http://www.winkelcentrumvelserbroek



3.4.2    Reikwijdte en verzorgingsgebied van voorzieningen



1. Velseroorder Sport Vereniging (VSV)
Uit de website van de club is op te maken dat de voetbalclub in Velserbroek (VSV) leden heeft uit Velserbroek en omstreken (IJmuiden, Driehuis en Haarlem). De website van de voetbalclub 10. De reikwijdte van VSV is circa 5 km.









2. OBS De Molenweid
De Molenweid is de oude basisschool van Per. Wij hebben daar aan een aantal leerlingen gevraagd waar zij wonen. Van alle 18 ondervraagden woont iedereen in Velserbroek.
Dat betekent dat de reikwijdte van deze openbare basisschool ook ongeveer 1 km is.
 





3. Winkelcentrum Velserbroek
Het winkelcentrum van Velserbroek heeft slechts een aantal winkels waar de primaire behoeftes zoals voedsel worden voorzien.
In Velserbroek hebben we aan bezoekers van het winkelcentrum gevraagd of zij in het winkelcentrum wonen. We hebben dat aan 18 mensen gevraagd. Dat is een klein aantal, en is daarmee geen wetenschappelijk onderzoek, maar geeft wel een indicatie.
Van de mensen die we hebben gevraagd blijkt het merendeel in Velserbroek zelf te wonen, dat waren er 17. Eén woont verder weg. De reikwijdte van het winkelcentrum is ongeveer 1 km.



4. Gezondheidscentrum Velserbroek
Het gezondheidscentrum van Velserbroek heeft onder andere een apotheek, fysiotherapeut, mondhygiëniste en een psycholoog. In het gezondheidscentrum hebben we dezelfde vraag gesteld. Daar spraken we bij de ingang van het centrum 12 mensen. Van hen wonen er 9 in Velserbroek en 3 elders, in Santpoort-Noord, net buiten Velserbroek. De reikwijdte is ook hier ongeveer 1 km.













2 http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/B42F2ABB-F86E-4E34-828A-705D2D56EA6A/0/Velsen.pdf
4 idem
6 De drie openbare basisscholen zijn De Molenweid, Het Jonge Duin en De Duinroos. De vijf basisscholen met een kerkelijke grondslag zijn De Beekvliet, De Rozenbeek, De Hoeksteen, Het Anker en De Ark.
Er zijn twee voetbalclubs (VSV en VVH Velserbroek), een tennisclub (LTC De Hofgeest), een rugbyclub (de Smugglers), een badmintonclub (BC Velserbroek) en twee clubs voor judo/fitness (Oyama en Ben Rietdijk Sport).
9 http://awveigenhaard.beleid-in-beeld.nl/lokaal/awv-eigen-haard/beleidspunt/woningen/sluistocht/   zilvermeeuw/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten