maandag 13 juni 2011

1. Inleiding


Voor het vak aardrijkskunde van de heer Schutte hebben we de praktische opdracht gekregen om een geografisch onderzoek te doen van je eigen omgeving, waar bijvoorbeeld een vergelijking inzit.
Wij maken een vergelijking tussen Velserbroek (gemeente Velsen) en Schalkwijk (gemeente Haarlem). Hieronder wordt uiteengezet hoe we dit hebben aangepakt.
Allereerst wordt de centrale onderzoeksvraag geformuleerd. In hoofdstuk 1 is die opgenomen. Daarbij zijn een paar deelvragen bedacht, die uiteindelijk gezamenlijk het antwoord geven op de hoofdvraag.
Er is ook een hypothese opgesteld. Die hypothese gaan we toetsen, waardoor die bevestigd wordt of verworpen.
Het plan van aanpak geeft aan wat we precies gaan doen en met welke methoden (hoofdstuk 2).
In hoofdstuk 3 zijn de relevante gegevens over Velserbroek gepresenteerd. In hoofdstuk 4 komt Schalkwijk aan de orde. De beide hoofdstukken hebben een vergelijkbare structuur. De informatie is daarin opgenomen die nodig is om de deelvragen te kunnen beantwoorden en de  hypothese te toetsen.
Hoofdstuk 5 is de kern van dit verslag. Daarin wordt de relevante informatie met elkaar vergeleken. Ook worden de onderzoeksvragen in dit hoofdstuk beantwoord en tevens worden er conclusies getrokken.

Het verslag eindigt met een evaluatie, waarin wordt terug geblikt op de hele opdracht en nog allerlaatste opmerkingen zijn vermeld.
In de bijlagen zijn de bronnenlijst en het logboek opgenomen.


1.1       Centrale onderzoeksvraag

Is er een verband tussen de aard en omvang van de voorzieningen en de aard en omvang van de inwoners van Schalkwijk en Velserbroek?


1.2       Deelvragen

Over de inwoners:
  1. Wat is het aantal inwoners?
  2. Welke leeftijd hebben de inwoners?
  3. Wat is de etniciteit van de inwoners?

Over de woningen:
  1. Hoeveel inwoners zijn huiseigenaar en hoeveel zijn huurder?
  2. Hoeveel woningen, welk type woningen staan in de wijk en hoe oud zijn de woningen?

Over de voorzieningen:
  1. Welke belangrijke voorzieningen zijn aanwezig (zoals winkels, sportverenigingen, scholen, medische zorg)?
  2. Wat zijn de reikwijdtes en de verzorgingsgebieden van de belangrijke voorzieningen?


1.3       Hypothese

Wij denken dat in vergelijking met Velserbroek Schalkwijk een grotere wijk is, en dat er grotere winkels (ook van winkelketens) zitten en er meer voorzieningen zijn. Het heeft daarom ook een meer regionale functie dan Velserbroek, er komen ook veel mensen van buiten Schalkwijk.
Daarnaast denken wij dat er in Schalkwijk veel meer allochtonen wonen vergeleken met Velserbroek. We verwachten ook dat in Velserbroek procentueel veel meer ouderen wonen dan in Schalkwijk omdat Velserbroek een veel rustigere woonplek is.
Wat betreft de woningen verwachten wij dat er veel meer oudere woningen zijn in Schalkwijk dan in Velserbroek omdat in Velserbroek pas de laatste jaren later veel woningen zijn gebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten