Dit hoofdstuk vormt de kern van dit verslag. In dit hoofdstuk wordt de relevante informatie met elkaar vergeleken. Ook worden de onderzoeksvragen in dit hoofdstuk beantwoord en tevens worden er conclusies getrokken. Het hoofdstuk eindigt met een epiloog, waarin wordt terug geblikt op de hele opdracht en nog allerlaatste opmerkingen zijn vermeld.
5.1 Antwoorden op de onderzoeksvragen
In deze paragraaf worden om te beginnen de deelvragen stuk voor stuk beantwoord (in 5.1.1). Daarna, bij wijze van conclusie volgt het antwoord op de centrale onderzoeksvraag (in 5.1.2).
5.1.1 Deelvragen
Over de inwoners
1. Wat is het aantal inwoners?
Het aantal inwoners is 16.620 in Velserbroek en 31.370 in Schalkwijk.
2. Welke leeftijd hebben de inwoners?
De kern van de leeftijdsverschillen tussen de inwoners van Velserbroek en Schalkwijk zit in twee categorieën, namelijk de jeugd en de oude mensen. In Velserbroek is meer jeugd tussen 0 en 15 jaar oud dan in Schalkwijk. In Schalkwijk is juist de groep ouder dan 65 jaar groter.
Grafiek 6: inwonersaantal Velserbroek en Schalkwijk
3. Wat is de etniciteit van de inwoners?
Zowel in Velserbroek als in Schalkwijk is de een meerderheid van de inwoners autochtoon (respectievelijk 89 procent en 59 procent). In Schalkwijk wonen dus veel meer allochtonen. Dat verschil is aanzienlijk. Het verschil zit met name in het aantal niet-westerse allochtonen. De grootste groep niet-westerse allochtonen in Schalkwijk is van Turkse komaf (10 procent). In Velserbroek is het percentage mensen van Turkse herkomst slechts 1. Wat opvallend is, is dat de een andere grote groep niet-westerse allochtonen in Schalkwijk de groep Marokkanen is. In Velserbroek komen inwoners van Marokkaanse herkomst in de statistieken niet voor (de verdeling Schalkwijk Velserbroek is daarmee respectievelijk 9 procent en 0).
Grafiek 7: Herkomst van de inwoners van Velserbroek en Schalkwijk
Over de woningen
4. Hoeveel inwoners zijn huiseigenaar en hoeveel zijn huurder?
In Velserbroek staan 5.705 woningen. Het merendeel hiervan is een koopwoning (72 procent) tegenover 28 procent huurwoningen. In Schalkwijk staan ruim 2 ½ keer zoveel woningen, 14.898 woningen. De verdeling koop- en huur woning in Velserbroek is zoals je in onderstaande grafiek kan zien ongeveer het omgekeerde van Schalkwijk (respectievelijk 72 procent koop- om 28 procent huurwoningen en 35 procent koop- en 65 procent huurwoningen).
Grafiek 8: koop- en huurwoningen in Velserbroek en Schalkwijk
5. Hoeveel woningen, welk type woningen staan in de wijk en hoe oud zijn de woningen?
Zoals je kan opmaken uit onderstaande cirkeldiagrammen (grafiek 9) bestaat Velserbroek grotendeels uit eengezinswoningen namelijk 79 procent. Daarentegen bestaat Schalkwijk grotendeels uit flats namelijk 62 procent. Dit is te verklaren uit het feit dat de woningen in Schalkwijk in de jaren 60 zijn gebouwd om het probleem van woningnood op te lossen. Daarom zijn er zoveel flats.
Leeftijd woningen
De woningen in Velserbroek zijn relatief nog jong, met name 20 jaar of jonger (60 procent) en 30 jaar of jonger (97 procent). Van de Schalkwijkse huizen is juist het merendeel ouder dan 20 jaar (90 procent) (namelijk uit de jaren 60 stamt 45 procent en uit de jaren 70 – 90 komt 45 procent).
Grafiek 9: Type woningen in Velserbroek en Schalkwijk
Over de voorzieningen
6. Welke belangrijke voorzieningen zijn aanwezig (zoals winkels, sportverenigingen, scholen, medische zorg)?
Onderwijs
In Velserbroek zijn acht basisscholen en er is geen voortgezet onderwijs. In Schalkwijk zijn negen basisscholen en vier middelbare scholen.
Sportverenigingen
De vergelijking tussen de aantallen sportverenigingen is negen sportverenigingen in Velserbroek en 17 in Schalkwijk.
Gezondheidszorg
In de beide wijken zijn verschillende disciplines van gezondheidszorg aanwezig. Er zijn apotheken (een in Velserbroek en vier in Schalkwijk), en verder bijvoorbeeld fysiotherapeuten, tandartsen en verloskundigen. Daarnaast heeft Schalkwijk ook een ziekenhuis (Kennemer Gasthuis locatie Zuid).
Winkels
Zowel in Velserbroek als in Schalkwijk zijn veel winkels. De winkels in Velserbroek zijn gericht op de inwoners van Velserbroek. Die winkels voorzien voornamelijk in de primaire levensbehoeften, zoals eten en drinken.
In Schalkwijk richten de winkels zich op consumenten uit de hele regio rondom Schalkwijk. Er zijn in Schalkwijk ook grotere ketens van bijvoorbeeld elektronicawinkels, boekwinkels, kledingwinkels, sportwinkels en telefoonwinkels.
Zie verder antwoord op vraag 7 hieronder.
Grafiek 10: Reikwijdte van belangrijke voorzieningen in Velserbroek en Schalkwijk in km.
7. Wat zijn de reikwijdtes en de verzorgingsgebieden van de belangrijke voorzieningen?
De reikwijdte en de verzorgingsgebieden van de belangrijkste voorzieningen laten een interessant beeld zien. In Schalkwijk gaat het bij de vier bestudeerde voorzieningen (voetbal, scholen, winkels en gezondheidszorg) om een reikwijdte en verzorgingsgebied van ongeveer 8 à 20 km. Voor Velserbroek is de reikwijdte en het verzorgingsgebied 1 à 5 km., waarbij bij drie van de bestudeerde voorzieningen de reikwijdte slechts 1 km. is.
5.1.2 Centrale onderzoeksvraag / conclusie
Is er een verband tussen de aard en omvang van de voorzieningen en de aard en omvang van de inwoners van Schalkwijk en Velserbroek?
De verschillen tussen de voorzieningen in Velserbroek en in Schalkwijk zijn vooral, dat in Velserbroek de voorzieningen lokaal en in Schalkwijk regionaal gericht zijn. Dat geldt voor alle vier typen voorzieningen uit dit onderzoek, die nader onderzocht zijn. De voetbalclub in Velserbroek vormt hierop een uitzondering, gelet op de reikwijdte van 5 km. (in plaats van 1 km. Van de andere voorzieningen).
Over de winkels kan verder worden gesteld, dat in Velserbroek de winkels voornamelijk voor primaire levensbehoeften zijn, en in Schalkwijk zijn die niet uitsluitend gericht op primaire levensbehoeften maar betreffen ook luxe goederen. De winkels in Schalkwijk hebben daarmee een aantrekkingkracht voor de omliggende regio.
5.2 Hypothese getoetst
Eerst zullen we terugkomen op onze hypothese. Deze bestaat uit drie delen, en luidt als volgt:
1. Wij dachten dat in vergelijking met Velserbroek Schalkwijk een grotere wijk is, en dat er grotere winkels (ook van winkelketens) zitten en er meer voorzieningen zijn. Het heeft daarom ook een meer regionale functie dan Velserbroek, er komen ook veel mensen van buiten Schalkwijk.
Dit klopt want zowel in oppervlakte als in het aantal inwoners is Schalkwijk een veel grotere wijk dan Velserbroek. Wat betreft de winkels klopt onze verwachting ook. Er is namelijk in Schalkwijk een groot winkelcentrum met veel soorten winkels terwijl er in Velserbroek een klein winkelcentrum is voor voornamelijk primaire levensbehoeften te koop zijn. Ook heeft Schalkwijk een meer regionale functie. Dit hebben we bewezen door de reikwijdtes en de verzorgingsgebieden van de belangrijkste voorzieningen te onderzoeken.
2. Verder dachten wij dat er in Schalkwijk veel meer allochtonen wonen vergeleken met Velserbroek. We verwachtten ook dat in Velserbroek procentueel veel meer ouderen wonen dan in Schalkwijk omdat Velserbroek een veel rustigere woonplek is.
Deze verwachting klopt deels omdat er, zoals we eerder hebben laten zien, inderdaad meer allochtonen wonen in Schalkwijk. Maar de verwachting dat er in Velserbroek procentueel veel meer ouderen wonen klopt niet. Dit deel van de hypothese moeten we dus verwerpen.
3. Ten slotte verwachtte wij dat er veel meer oudere woningen zijn in Schalkwijk dan in Velserbroek omdat in Velserbroek pas later veel woningen zijn gebouwd.
Ook dit deel van de hypothese kan bevestigd worden. Want zoals we eerder hebben vermeld, zijn de woningen in Schalkwijk eerder gebouwd dan die in Velserbroek en zijn dus de woningen ouder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten